Hælsporer?

Hvad er hælspore?

hælsporer hvad er det?

Hælspore er en smertefuld inflammatorisk tilstand i hælen relateret til fejlbelastning af vævet. Inflammationen udspringer fra det område, hvor svangsenen under foden møder hælknoglen. I dette område kan der opstå en kalkdannelse kaldet en hælspore.

Placering af smerten ved hælspore

Typisk placering af smerte ved hælsporer

Er du ramt af en hælsporer, vil du typisk have hælsmerte der, hvor der på billedet trykkes på hælen. Hos nogle vil smerten være placeret lidt mere på siden af hælen. Ved forværring af hælsporer-tilstanden vil smerten kunne brede sig ud på undersiden af foden og omkring anklen.

Hælsmerten kan slukkes

I denne video ser du, at hælsmerten slukker, når der skabes et træk i hælknoglen. Bevægelsen korrigerer en fejlstilling i anklen ved at ændre positionen af ankel og fod. Desværre er det ikke sådan, at du bliver kureret for din hælsporer ved, at der er en, som trækker i din hæl. Iagttagelsen er dog ny viden indenfor forståelsen af hælsporer og danner grundlag for en række behandlingstiltag.

Hvordan opleves hælsporer?

 

Et fællestræk for stort set alle med hælsporer er den ret smertefulde oplevelse af “at træde ned på en meget øm hæl, når du stiger ud af sengen om morgenen”. Denne intense oplevelse falder delvist til ro, når “foden er gået varm”. For nogen vil det ske efter de første 10 skridt og for andre tager det længere tid. Samme oplevelse kan opstå, hvis kroppen har været i ro i løbet af dagen. Eksempelvis hvis du hviler i en sofa og så skal op på benene igen.

Et andet fællestræk ved hælsporer er, at hælsmerter griber ind og begrænser en række daglige aktiviteter som løb og gåture. Som nævnt reduceres hælsmerterne typisk, når “foden er gået varm”, men rammer så efter en kortere eller længere gåtur et punkt, hvor smerterne sætter en stopper for aktiviteten. Hælsmerterne kan også gøre en arbejdsdag med gående og stående arbejde “meget lang”. For nogen kan det resultere i en sygemelding for at give ro til heling i foden.

3

Hvordan føles hælsporer

Udsagn fra hælsporer ramte

3

Hvorfor hælspore?

Hvad forårsager hælsporer

Bliv klogere!

Hælsporer, nedsunken forfod, hallux valgus tå og en række andre lidelser i kroppens bevægeapparat har direkte relation til sko, som mangler plads til tæerne.

Når lidelsen først er opstået er der brug for viden og handling for at stille kroppen i bedst mulige helingsforhold.

I en række af nyhedsmail får du indsigt i den enkelte lidelser. Hvad er det og hvorfor opstår det? Hvordan kan det behandles og hvad er tanken bag behandlingen? Hvilke hjælpemidler findes - og fungere de som forventet?