Hvorfor hælspore?

 

Fejlstilling af hælknogle

Nøglen til at forstå hælsporer

En nøglen til at forstå hælsporer ligger i denne korte video. Her kan du med en simpel iagttagelse se, at smerten i hælen kan slukkes, når der bliver trukket i din  hælknogle. Det vil med meget stor sandsynlighed også gælde dig, hvis du har hælsmerter.

Hælsporer – smerten forsvinder ved træk – hvorfor?

For at forstå iagttagelsen fra videoen med hælsporen får du her en kort forklaring. Det princip, som vises, er baseret på en  klinisk iagttagelse gjort af fysioterapeut Christian van Deurs, som står for hælsporer.dk.

I udgangspositionen provokeres smerten i hælen ved tryk og selve hælknoglen er i en position med et let aksebrud i forhold til underbensknoglen og achillessenen. Når din hælknogle har ændret position væk fra neutralstilling kaldes det i fagsprog, at foden enten står i pronation eller supination. Positionen er tæt koblet til oplevelsen af hælsmerte ved en hælsporer.

Selve oplevelsen af hælsmerten skabes af nerveender i foden, som sender signal op til hjernen. Disse nerveender kaldes i fagsprog nocireceptorer eller smertereceptorer. De findes både i muskler, hinder, sener – men dog ikke i selve knoglerne. Den viden om smerte kan også bruges i andre sammenhænge. Eksempelvis, hvis du bliver sparket over skinnebenet, er det smertereceptorerne i knoglehinden, som sender smertesignalet til hjernen og ikke selve skinnebensknoglen.

Tilbage til den iagttagelsen med hælsmerten. Når der skabes et træk i hælknoglen bliver ankelen trukket lige – det vil sige ind i neutralposition. Dette er en bevægelse, som er et lige træk væk fra kroppen. Det ses bedst i videoen i det øjeblik, at der bliver trukket i hælen. Ofte vil trækket kombineres med en let skruebevægelse for at korrigere foden helt ind i neutralstilling.

Bevægelsen med trækket i hælknoglen har fysiologisk betydning både ved, at afstanden mellem ledfladerne øges i det der kaldes en separation, og ved at hud, hinder, kapsel, sener og muskler strækkes. Endelig vil denne påvirkning af vævet påvirke aktiviteten i smertereceptorerne.

Resultatet er, som vist i videoen, at hælsmerten slukker i det punkt, hvor der trykkes. For den, som har hælsporer, er det normalt en fantastisk fornemmelse, at hælsmerten kan slukkes. Det giver også en sanseoplevelse af, at hælsporen ikke er en kronisk upåvirkelig tilstand. Dette kan virke befriende for dem, som i længere tid har været plaget af hælsmerter fra en hælsporer.

Det ville være super let bare at trække i hælen, og så var hælsporen kureret. Så let er det desværre ikke at kurerer hælsporer. Situationen er udtrykt i de to spørgsmål “kan vi flytte på tilstanden? – og hvor lang tid holder det?”. For at sige ja til begge spørgsmål skal der ændres prioritet i kroppens struktur og handlemønster. Desuden kan det være en fordel at forstå hvordan kroppens balancereaktioner og fodens arbejde påvirker hælsporen.

Hælsporer – ankelstabilitet og mobilitet

 

I en velfungerende fod er der både god stabilitet og mobilitet. Begreberne bruges til at beskrive og forstå bevægekvalitet og åbner muligheder for en række behandlingstiltag, hvis foden af en eller anden grund ikke fungerer, som den skal. Dette gælder også med hælsporer, hvor hælsmerter normalt er i tæt relation til en fejlstilling i din hælknogle (læs evt. mere hos Netdoktor). I denne sammenhæng kan begreberne stabilitet og mobilitet bruges til at beskrive fejlstillingen. Derfor er her en introduktion til begreberne.

 

Introduktion til nøglebegreber – stabilitet og mobilitet

 

Ønsket bevægebane

Stabilitet og mobilitet skal forstås i forhold til en ønsket bevægebane eller position. Som billede på begreberne kan du tænke, at du placerer en tennisbold i en tagrende med hældning. Nu ønsker du, at tennisbolden triller fra den ene ende af tagrende ned i den anden ende, og at tennisbolden løber i en lige bane i bunden af tagrenden.

Mobilitet

Kan tennisbolden frit trille hele vejen, så er der tale om en velfungerende mobilitet i forhold til ønsket bevægebane. Lægger du nu en klud midt i tagrenden, så kan tennisbolden have svært ved at bevæge sig ned i den anden ende eller den kan simpelthen være forhindret i at nå enden. Nu er der tale om nedsat mobilitet i forhold til den ønskede bevægebanen.

Stabilitet

Tagrenden er bygget med en U-form. Disse runde sider sørger for, at bolden ikke triller ud af den ønskede bevægebane. Er rundingen i tagrende meget bred vil bolden på sin vej ned i den anden ende begynde at slingre lidt fra side til side. Det betyder, at bolden har en nedsat stabilitet i forhold til at løbe i en lige bane i bunden af tagrenden. Klemmes tagrenden sammen, så den får en mere smal U-form vil bolden have mindre tendens til at slingre. Nu har bolden fået en bedre stabilitet i forhold til at gennemfører sin bevægelse ned til den anden ende af tagrenden.

Stabilitet vs. Mobilitet

For at opnå endnu mere stabilitet kan tagrenden gøres endnu mere smal i sin U-form, men på et tidspunkt vil det gå ud over mobiliteten, fordi når siderne på tagrenden presser ind i bolden, så forhindrer det bolden i at bevæge sig frit. Så de to begreber kan påvirke hinanden.

Opsummeret

Mobilitet er evnen til at bevæge sig igennem en ønsket bevægebane, mens stabilitet er evnen til at holde evnen til at holde sig i den ønskede bevægebane. Kigger du op i starten af teksten her på siden, så er udsagnet lidt anderledes ” Stabilitet og mobilitet skal forstås i forhold til en ønsket bevægebane eller position”. Så derfor knyttes et par ord om forholdet mellem bevægelse og position.

Bevægelse vs. Position

Når det gælder kroppens bevægelse og position, så kan der begrebsmæssigt skabes en ret enkel sammenhæng. En kropsposition er ganske enkel en bevægelse, som er gået i stå. Eller omvendt kan en række positioner, som følger hinanden, beskrives som en bevægelse.
Denne enkle sammenhæng er dog under påvirkning af de kræfter, som virker på kroppen. Fordi, når du laver en bevægelse, så vil inertien i bevægelsen (det er det som får bevægelsen til at forsætte, hvis ikke der er noget, som stopper den) påvirke kroppen sammen med tyngdekraften. Når du står i en fastlåst kropsposition er kraften fra inertien ikke relevant, men din krop skal stadig kæmpe mod tyngdekraften. I praksis vil dette have betydning for, hvordan din krop arbejder i forhold til at stabilisere dine led og mobilisere dig ud af en fastlåst position.

Rytme – bevægelse og position

Rytme sammenkæder bevægelsen i sin nutid, sin fortid og sin fremtid. Ligesom i den langsomme pendulbevægelse i et Bornholmerur, hvor du ved, hvor pendulet var for et øjeblik siden, hvor det er nu og hvor det vil være om et øjeblik. Pendulets bevægelse er kendetegnet ved, at der er fri bevægelse for pendulet fra side til side i bevægebanen og en god stabilitet, som forhindrer, at pendulet begynder at slingre ukontrolleret. Placerer du et stykke tyggegummi oppe i pendulets hængsel, så forstyrrer du helt sikkert pendulets ønskede bevægebane enten i forhold til stabiliteten, mobiliteten eller begge dele.

Bliv klogere på hælsporer 

Tilmeld dig gratis mailkursus