fbpx
2834 1409

Hælsporer – ankelstabilitet og mobilitet

 

I en velfungerende fod er der både god stabilitet og mobilitet. Begreberne bruges til at beskrive og forstå bevægekvalitet, og åbner muligheder for en række behandlingstiltag, hvis foden af en eller anden grund ikke fungerer som den skal. Dette gælder også med hælsporer, hvor hælsmerter normalt er i tæt relation til en fejlstilling i hælknoglen. I denne sammenhæng kan begreberne stabilitet og mobilitet bruges til at beskrive fejlstillingen. Derfor er her en introduktion til begreberne.

 

Introduktion til nøglebegreber – stabilitet og mobilitet

 

Ønsket bevægebane

Stabilitet og mobilitet skal forstås i forhold til en ønsket bevægebane eller position. Som billede på begreberne kan du tænke, at du placere en tennisbold i en tagrende med hældning. Nu ønsker du at tennisbolden triller fra den ene ende af tagrende ned i den anden ende, og at tennisbolden løber i en lige bane i bunden af tagrenden.

Mobilitet

Kan tennisbolden frit trille hele vejen, så er der tale om en velfungerende mobilitet i forhold til ønsket bevægebane. Lægger du nu en klud midt i tagrenden, så kan tennisbolden have svært ved at bevæge sig ned i den anden ende eller den kan simpelthen være forhindret i at nå enden. Nu er der tale om nedsat mobilitet i forhold til den ønskede bevægebanen.

Stabilitet

Tagrenden er bygget med en U form. Disse runde sider sørger for at bolden ikke triller ud af den ønskede bevægebane. Er rundingen i tagrende meget bred vil bolden på sin vej ned i den anden ende begynde at slingre lidt fra side til side. Det betyder, at bolden har en nedsat stabilitet i forhold til at løbe i en lige bane i bunden af tagrenden. Klemmes tagrenden sammen så den for en mere smal U form vil bolden have mindre tendens til at slingre. Nu har bolden fået en bedre stabilitet i forhold til at gennemfører sin bevægelse ned til den anden ende af tagrenden.

Stabilitet vs. Mobilitet

For at opnå endnu mere stabilitet kan tagrende gøres endnu mere smal i sin U form, men på et tidspunkt vil så gå ud over mobiliteten. For når siderne på tagrenden presser ind i bolden, så hindre det bolden i at bevæge sig frit. Så de to begreber kan påvirke hinanden.

Opsummeret

Mobilitet er evnen til at bevæge sig igennem en ønsket bevægebane, mens stabilitet er evnen til at holde evnen til at holde sig i den ønskede bevægebane. Kigger du op i starten af teksten her på siden, så er udsagnet lidt anderledes ” Stabilitet og mobilitet skal forstås i forhold til en ønsket bevægebane eller position”. Så derfor knyttes et par ord om forholdet mellem bevægelse og position.

Bevægelse vs. Position

Når det gælder kroppens bevægelse og position, så kan der begrebsmæssigt skabes en ret enkel sammenhæng. En kropsposition er ganske enkel en bevægelse, som er gået i stå. Eller omvendt kan en række positioner som følger hinanden beskrives som en bevægelse.
Denne enkle sammenhæng er dog under påvirkning af de kræfter som virker på kroppen. For når du laver en bevægelse vil inertien i bevægelsen (det er det som for bevægelsen til at forsætte, hvis ikke der er noget som stopper den) påvirke kroppen sammen med tyngdekraften (som trækker lige ned og ind mod jordens centrum). Når du står i en fastlåst kropsposition er kraften fra inertien ikke relevant, men din krop skal til stadighed kæmpe mod tyngdekraften. I praksis vil dette have betydning for, hvordan din krop arbejder i forhold til at stabiliser dine led, og mobiliserer dig ud af en fastlåst position.

Rytme – bevægelse og position

Rytme sammenkæder bevægelsen i sin nutid, sin fortid og sin fremtid. Ligesom i den langsomme pendulbevægelse i et Bornholmerur, hvor du ved hvor pendulet var for et øjeblik siden, hvor det er nu og hvor det vil være om et øjeblik. Pendulets bevægelse er kendetegnet ved, at der er fri bevægelse for pendulet fra side til side i bevægebanen, og en god stabilitet som forhindrer at pendulet begynder at slingre ukontrolleret. Placeret du et stykke tyggegummi oppe i pendulets hængsel, så forstyrrer du helt sikkert pendulets ønskede bevægebane enten i forhold til stabiliteten, mobiliteten eller begge dele.

Hælsporer – stabilitet og mobilitet

Dette afsnit om hvordan stabilitet og mobilitet typisk er påvirket ved hælsporer vil tilgå siden, når teksten er klar.

G-EZT6ZPVEF3